Varför väljer folk bort aktier i kristider?

I tider då börsen börjar vända nedåt, hör man ofta placeringsrådgivare som ger rådet att avvakta med aktiemarknaden och uppmanar istället folk att placera pengarna i en räntefond eller att ha kvar dem på banken. Det är visserligen klokt att man ska vara rädd om sina pengar men att sälja bra bolag bara för att man går in i en lågkonjunktur tycker jag är en dum idé. För det första så måste man skatta 30 % på eventuella vinster, om man har en vanlig aktiedepå. För det andra så tillkommer det kurtagekostnader när man ska köpa tillbaka aktierna, vilket ytterligare tär på kapitalet. För det tredje så är det svårt att avgöra vid vilken tidpunkt det är läge att sälja respektive köpa. Dessutom så ger börsnedgången tillfälle till att komma över fina bolag till ett lägre pris.
Trots detta hör man ändå att man ska vänta med börsen så fort läget börjar se osäkert ut. Visst kan man tjäna på att gå ur i tid för att sedan köpa tillbaka aktier till ett lägre pris, speciellt om man har kapitalförsäkring eftersom dess skattemodell passar bättre till kortsiktiga placeringar. Men det är en mer spekulativ och kortsiktig placeringsstrategi och inget jag tycker placeringsrådgivare ska ge till vanliga småsparare. Istället tycker jag att man ska sitta still i båten tills vädret ser bättre ut och under tiden inte göra någonting. Jag tror att man tjänar på det i det långa loppet!

Kommentarer
Postat av: Hundis

Tjänar man på att folk köper och säljer är det klart man rekomenderar köp och sälj så fort något ser bra respektive dåligt ut, bankerna tjänar inga pengar på att folk sitter still i båten.

Godhjärtade är dom knappast, rika tjänar inga pengar på fattiga om dom fattiga blir rika eller hur? Vem ska driva in cashen då?



Mvh Hundis

2011-07-01 @ 09:48:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0